Profesionálne biliardové stoly,
elektronické šípky, stolný futbal

Pravidlá Blackjack

txt?

 Pravidlá Blackjack

 

Každá hra blackjacku prebieha pri takzvanom „blackjackovom stole“, ktorý má polkruhový tvar. Za jedným koncom stojí dealer, ktorý dozerá a riadi celý priebeh hry. Dealer berie stávky a vypláca výhry, rozdáva, zbiera a mieša karty. Pri jednom stole môžu zvyčajne sedieť 2 až 8 hráči, niekedy to býva aj viac. Hráči nehrajú proti sebe ale protikasínu, ktoré je reprezentované dealerom, ktorý je za stolom.

Počítanie kariet

 

Blackjack sa hrá s klasickými žolíkovými kartami (tiež niekedy označované ako francúzske)  s hodnotami 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K a Eso. Karty s hodnotami 2 až 10 majú tú hodnotu, ktorú majú na sebe vyznačenú (tj. karta 2 má hodnotu 2 atď), karty akoJ, Q a K majú tiež hodnotu 10 (čiže napríklad ak má hráč na ruke karty J a K, tak dokopy má na ruke hodnotu 20)  a Eso má v blackjacku špeciálne postavenie, pretože má dve hodnoty zároveň – 1 a 11. Uvedemie príklad: ak má hráč na ruke Eso a 2, tak hovoríme, že má „mäkkú ruku“ a zároveň má na ruke dve hodnoty – 3 a 13. Ak by však hráč dostal na ruku ďalšiu kartu, ktorá by mala hodnotu 9, tak v tomto prípade by mal na ruke hodnoty 12 a 22. Avšak pri blackjacku môže mať hráč na ruke maximálnu hodnotu 21, ak má hráč náhodou hodnotu nad 21, tak hráč prehráva a preto sa v takomto prípade počíta len nižšia hodnota – tj. v tomto prípade hodnota 12.


 

Princíp hry blackjack


Každý hráč dostane na začiatku hry dve karty, ku ktorým mu postupne krupiér ponúka ďalšie a hráč sa rozhoduje, či ich prijme, alebo nie. Cieľom hry blackjack je, aby hráč nazbieral Souček kariet, ktorý je najbližšie k číslu 21, nesmie presiahnuť túto hodnotu. Vyhrá ten hráč, ktorý je tomuto súčtu najbližšie. Hráča, ktorý túto hranicu prekročí, označujeme ako "trop".
Pri nerozhodnom počte bodov nikto nevyhráva a hra končí nerozhodne. Krupiér hrá proti každému hráčovi samostatne a preto je možné, že nad niektorým hráčom vyhrá a nad iným zase prehrá.


 

Rozdávanie kariet v blackjacku


Najskôr umiestnime svoje stávky a potom začne krupiér rozdávať karty. Stávky sú limitované minimálnou vsadenou čiastkou, ktoré je vždy zverejnená. Krupiér začne rozdávať karty v smere hodinových ručičiek. Karty rozdá v dvoch kolách, po jednom liste. Karty sú rozdávané lícom nahor, preto každý hráč vidí ich hodnotu. Okrem krupiéra sa nesmie žiadny hráč dotýkať kariet na stole.
Potom, čo krupier rozdá všetky karty, sa začne hráčov postupne pýtať, ako budú pokračovať. Hráč môže požadovať ďalšiu kartu, môže stať, alebo hrať "double". Krupír v tom pokračuje tak dlho, kým nie je hráč "trop" alebo nezostane stáť. Je Ak hráč trop, odoberie mu krupiér vsadenú čiastku. Po ukončení celej hry, krupiér oplatí alebo odoberie vsadenej sumy.

 

Hra krupiéra v blackjacku


Vo chvíli, keď všetci hráči pri stole dohrajú svoju hru, začína hrať krupiér. Ten je oproti ostatným hráčom dosť obmedzený a ak je súčet jeho kariet menšie ako 17, musí si vziať ďalšiu kartu. Pokiaľ je jeho súčet vyšší ako 17, nesmie si vziať ďalšiu karu a ukončuje hru. Krupiér nesmie hlásiť ani "double". Ak jeho súčet prekročí 21, vyhrávajú všetci ostatní hráči, ktorí túto hodnotu sami neprekročili. Výhry sú vyplácané 1:1, hráči s rovnakým súčtom ako krupiér, dostávajú svoje stávky späť. Nazbiera Ak krupiér Blackjack, teda súčet 21, prehrávajú všetci hráči s výnimkou tých, ktorí majú sami blackjack, tí končí v stave nerozhodne.

Hra hráča blackjacku
Hráč, ktorý je práve na rade má niekoľko možností:
1. Môže od krupiéra prijať ďalšiu kartu, v angličtine "hit".
2. Môže v tomto kole stať, alebo môže hru ukončiť, v angličtine "stand".
3. Môže zdvojnásobiť vsadenú čiastku av tom prípade dostáva od krupiéra ďalšiu kartu a hra končí, v angličtine "double".
4. Mure rozdeliť hru, toho možno využiť iba v prípade, že má hráč dve stejnékarty. Ide v podstate o iný druh zdvojnásobenie vkladu, kedy hráč hrá s každou kartou inú hru. V angličtine nazývame "split".
5. V niektorých prípadoch, môže hráč hru vzdať a stratí tak polovicu svojho vkladu. Tento krok je možné urobiť len v okamihu, keď hráč dostane prvé dve karty.
6. Môže poistiť hru. Hráč v tomto prípade vsádza na to, že krupiér dosiahne black jack.

Hráč blackjacku ukončí hru v týchto prípadoch:
1. Zahlási hodnotu "stand", ale nechce už od krupiéra ďalšiu kartu
2. Zahlási "double" a po obdržaní ďalšie karty hra končí
3. Dosiahne "trop", tým že prekročí hodnotu 21

 

Pojmy a činnosti, ktoré sa vyskytujú v blackjacku a ktoré sú potrebné pre každého jedného hráča:

Bustnutie ruky – nastáva vtedy, keď hráč alebo dealer prekročí so svojimi kartami hodnotu 21 (tj. jeho karty tvoria kombináciu s hodnotou 22 a viac). Ak „bustne“ ruku hráč, prehral. Ak „bustne“ svoju ruku dealer, tak hráč vyhráva.

 

Blackjack – výrazom „blackjack“ je nazývaná kombinácia kariet Eso a karta s hodnotou 10 (tj. 10, J, Q a K). Ak hráč dostane na začiatku hry tieto dve karty na ruku, tak automaticky vyhral (jedine ak dealer bude mať tiež na ruke blackjack, tak v tom prípade ide o remízu). Výhra pomocou kombinácie „blackjack“ je vyplácaná vo pomere 3:2.

 

Poistenie stávky – v anglickom znení „insurance“ – v prípade, ak dealerova odokrytá karta je eso, tak niektoré kasína dovoľujú hráčovi poistiť si stávku pre prípad, ak dealer by mal na ruke „blackjack“ (a tak by hráč s najväčšou pravdepodobnosťou prehral), pretože existuje veľká pravdepodobnosť, že jeho druhá karta bude mať hodnotu 10. Výška poistenia môže byť maximálne polovica zo sumy, ktorú hráč dal ako svoju prvotnú stávku (tj. ak hráčova stávka bola 20€, tak poistenie môže byť maximálne vo výške 10€) ale výhra z tejto takzvanej vedľajšej stávky sa vypláca v pomere 2:1 a tak, ak si hráč poistí svoju prvotnú stávku maximálnou možnou sumou a dealer naozaj bude mať na ruke blackjack, tak hráč nepríde o žiadne peniaze, pretože – 20€ je hráčova prvotná stávka, túto stávku si poistí sumou 10€, dealer má naozaj na ruke blackjack a tak prehráva svoju prvotnú stávku 20€, no z poistenia mu je vyplatená výhra 20€ plus 10€ ako poisťovacia suma a tak teda hráč neprišiel o žiadne peniaze.

 

Pýtanie si ďalšej karty – v anglickom znení „hit“ – základná činnosť, ktorú môže hráč vykonávať, je pýtanie si karty. Kartu si hráč väčšinou pýta, ak jeho hodnota na ruke je relatívne nízka a hráč si ju chce zvýšiť. Po vypýtaní si karty (niekde sa môžete stretnúť s výrazom – po „hitnutí“) hráč dostane od dealera jednu kartu. Karty si hráč môže pýtať až do momentu, kým sám neukončí kolo alebo ak prekročí hodnotu 21 a prehrá. Hráč si nemôže pýtať ďalšiu kartu len v prípade, ak na začiatku kola zdvojnásobí svoju stávku.

 

Zdvojnásobenie stávky – v anglickom znení „double“ alebo „double down“ – hráč má možnosť zdvojnásobiť si stávku len začiatku každého kola. Ak si vyberie túto možnosť, tak jeho stávka sa zdvojnásobí (tj. ak prvotná stávka bola 10€, tak sa k tejto stávke pridá ďalších 10€), hráč dostane na ruku ešte jednu kartu (túto kartu dostane povinne a nemá možnosť si vybrať, či ju chce alebo nie) a jeho kolo končí. Preto sa oplatí zdvojnásobovať stávku len v prípade, ak má hráč na ruke hodnotu, ktorej teoreticky na vylepšenie stačí len jedna karta a hlavne v prípade, ak dealerova odokrytá karta ma relatívne nízku hodnotu.

 

Splitnutie kariet – v anglickom znení „split“ – pokiaľ dostane hráč na ruku dve karty s rovnakou hodnotou (napríklad 2, 2 alebo Eso, Eso ale tiež napríklad aj J, Q, preto že karty J, Q, a K majú všetky hodnotu 10 a tak sú rovnocenné), tak ich má na začiatku kola možnosť „splitnúť“ – tj. ku každej karte dostane od dealera ešte jednu kartu z balíčka, hráč doloží ešte jednu stávku a tak hrá s dvomi „rukami“ naraz. S každou jednou „rukou“ hrá zvlášť a môže pre ňu robiť rôzne osobitné činnosti ako pýtať si ďalšiu kartu, zostať stáť alebo niektoré kasína dovoľujú aj zdvojnásobiť stávku po tom, čo hráč splitol karty. Taktiež niektoré kasína dokonca dovoľujú hráčom ešte raz splitovať po splitovaní, ak sa im na ruke znova objavila dvojica kariet a tak môže hráč v jednom kole hrať s tromi alebo až štyrmi „rukami“ naraz. Splitovanie kariet je činnosť, ktorá dáva hráčovi veľkú výhodu nad kasínom, pretože má v danom kole väčšiu šancu poraziť dealera, pretože dealer vždy hrá len s jednou „rukou“.

 

Ostať stáť – v anglickom znení „stand“ – pokiaľ je hráč spokojný s hodnotou kariet na ruke a má pocit, že má dostatočne silnú kombináciu, respektíve sa obáva, že vypýtaním si ďalšej karty by už prekročil hodnotu 21, tak má možnosť ostať stáť. V tomto prípade končí jeho kolo a na rade je dealer (respektíve ešte iní hráči, ak ich je viac pri stole). Dealer nemá možnosť sa sám rozhodnúť, kedy ostáva stáť. Dealer musí ťahať karty až kým nemá na ruke hodnotu 17 a viac. Ak dealer pri ťahaní si kariet „bustne“, tak hráč vyhráva. Ak dealer skončí s nižšou hodnotou než je hráčova, tak hráč vyhráva. Ak dealer bude mať na ruke vyššiu hodnotu než hráč, tak hráč prehráva.

 

Vzdať sa – v anglickom znení „surrender“ – túto možnosť neponúkajú všetky kasína, ale pokiaľ ju náhodou kasíno ponúka, predstavuje to výbornú možnosť pre hráča, ako sa zachrániť pred zbytočne veľkými stratami. Ak na začiatku hry hráč vidí, že nemá veľmi dobré karty na ruke a naopak dealer má na ruke silnú kartu, hráč sa môže vzdať. Túto činnosť musí spraviť ihneď na začiatku kola, pretože ak si napríklad vypýta ďalšiu kartu alebo spraví inú činnosť, tak už stráca možnosť vzdať sa. Pokiaľ sa hráč vzdá, tak príde len polovicu svojej stávky a nie celú sumu, ako by to bolo v prípade, že pokračuje v hraní a náhodou prehrá.

 

Tvrdá ruka – v anglickom znení „hard hand“ – takto sa označuje hráčova alebo dealerova ruka, ak na nej nemá Eso tak má na ruke len jednu hodnotu (o „tvrdej ruke“ môžeme hovoriť napríklad ak má hráč na ruke karty „J, 5, 2“ a teda má na ruke len jednu hodnotu – 17).

 

Mäkká ruka – v anglickom znení „soft hand“ – takto sa označuje ruka, na ktorej sa nachádza Eso a tak sa na ruke vyskytujú dve hodnoty (o „mäkkej ruke“ môžeme hovoriť v prípade, ak má napríklad hráč na ruke karty „Eso, 6“ a teda má na ruke hodnoty 7 a 17).

 

V blackjacku existujú tri rôzne typy výhier, ktoré sa od seba líšia v pomere, v akom sú vyplácané, ale aj samotným typom stávky (napr. pripoistenie stávky), alebo kedy daná stávka vyhráva (napr.výhra pomocou kombinácie „blackjack“):

1)      normálna výhra v blackjacku (ak hráč porazí dealera väčšou hodnotou alebo dealer bustne )  je 1:1 – to znamená, že ak hráč stavil 10€, tak vyhrá 10€ + 10€ ako svoju prvotnú stávku. Inak povedané ak hráč staví 10€ a vyhrá, dostane naspäť dokopy 20€.

2)      výhra pomocou kombinácie „blackjack“ je 3:2 – to znamená, že ak hráč stavil 10€ a vyhrá pomocou „blackjacku“, tak naspäť dostane 15€ + 10€ ako prvotnú stávku – tj. dokopy späť ako výhru dostane 25€.

3)    ak si hráč pripoistí stávku a „vyhrá“ toto poistenie (tj. dealer mal na ruke „blackjacka“) tak výhra je vyplácaná v miere 2:1, tj. ak si hráč pripoistil stávku sumou 10€, tak vyhrá 20€ + 10€ ako sumu, ktorou poisťoval – inak povedané dokopy je výhra 30€. 


 

Stratégie

Blackjack sa dá hrať mnohými spôsobmi, a záleží len na nás, koľko priestoru necháme náhode a koľko venujeme istote. Treba podotknúť, že asi žiadna výherná stratégia nebude úplne stopercentné, ale každá nám zvyšuje riziko výhry. Niektoré minimálne, niektoré zase zásadným spôsobom. Základom herné stratégie, je hrať podľa vašich kariet a podľa prvej karty dealera. Dodržujte tiež zvyšovanie stávok, keď vyhrávate a znižovaní, keď vyhráva dealer.

Popíšeme si hernú stratégiu Perfect blackjack - čo je tvz. Stratégia perfektné hry. Znamená to, že budete poznať každú situáciu, ktorá môže nastať, ak nej budete poznať najoptimálnejšie riešenie.

Nie je to nijak zvlášť zložité, a to z dôvodu, že dealer dodržiava jasné pravidlá, a vy tak viete čo môžete očakávať av tomto okamihu volíte optimálne riešenie. Aby sme vám to uľahčili, ukážeme vám pomocnú tabuľku, ktorá vám bude radiť v každej situácii. Ako som už písal na začiatku, žiadna výherná stratégia nie je stopercentné, ale šanca na výhru je tak mnohonásobne vyššia.

Príklad výherné stratégie pre blackjack v tabuľke:

Stratégia

Návod na použitie hernej tabuľky:

1. Spočítajte si hodnotu všetkých svojich kare a potom si nájdite v tabuľke riadok zodpovedajúci tejto hodnote.

2. Pokiaľ bude súčet kariet menšie ako "8", vezmite si ďalšiu kartu, ak bude väčší ako "17", ktorý nie je v inom riadku (napr. 9 a 10), budete stáť.

3. Ďalej si nájdite stĺpec obsahujúci odkrytú kartu dealera a podľa značky zistíte optimálny variant vašej reakcie na túto situáciu.

Stratégia pre hru s dvoma balíčky kariet:

Stratégia 2

Rady a tipy:

Ak nemáte blackjack, nepoužívajte prosím poistku. Poistku odporúčame iba v prípadoch, kedy vsádzate väčšiu čiastku než obvykle.